Bältesgrader
Shudokan har också ett graderingssystem med olika bältesgrader som motsvaras av olika kunskapsnivåer. Bältena har olika färger som markerar utövarens kunskapsnivå. Huvudsakligen för att det är viktigt att i en obekant träningsgrupp känna till de övriga tränandes kunskapsnivå så att man inte använder för avancerade tekniker.
Bältessystemet delas in i mon-grader, kyu-grader och Dan-grader. Dessa grader symboliseras av olika färger (de första fem mon-graderna motsvaras av röda streck på bältet) och varje grad motsvaras av ett antal tekniker och andra förutsättningar som eleven skall kunna eller skall känna till för att kunna godkännas till respektive grad.
I systemen ingår också budoetikett, som innebär att lära sig rätt uppförande och respekt gentemot sina medmänniskor samt att förstå innebörden av de enkla ceremonier och japanska ord som används på träningen.
Vid en graderingstest skall normalt alla tekniker från den aktuella graden visas. Dessutom kan ett antal tekniker från tidigare grader komma att ingå.
Graderingen bygger i huvudsak på teknisk färdighet och i någon mån på fysisk styrka, snabbhet och kondition i utförandet. Om den tekniska visningen sker i ett för den tränande anpassat, högt tempo är detta tillräckligt för att den fysiska delen skall vara uppfylld.
Du skall också genom ditt uppförande, under träning i allmänhet och vid graderingstest i synnerhet, klart visa dig ha tillräcklig insikt och förståelse för Shudokans etiketts- och uppföranderegler.
Beslut om godkännande eller underkännande av grad kan inte överklagas.