Jujutsu
Ju-jutsu betyder mjuk teknik eller följsam konst och härstammar från feodaltidens Japan. Vissa arter har kvar den traditionella prägeln medan andra har renodlats till idrotter.
I jujutsu ingår bl.a. frigöringstekniker, slag, sparkar, avledningar, blockeringar, kast, sveptekniker, mattbrottning, nedläggningar, fasthållningstekniker och transportgrepp. Alla tekniker är obeväpnade. Däremot tränas försvar mot angrepp med vapen. Inom Honshin ryu jujutsu tränar vi även med traditionella japanska redskap och vapen för att bevara budon och konsten.
Jujutsu är den mest omfattande och allsidiga av budoarterna, och dessutom ursprunget till flera andra budoarter. Den har sina rötter i Indien och Kina, och utvecklades i Japan.
Men liksom de andra budoarterna, så har den förändrats och utvecklats för att passa i det moderna samhället, t.ex. vad gäller lagen om nödvärn. Av budoarterna är det framför allt jujutsu som har ett rent självförsvarstänkande som grund och många tränar jujutsu just för detta, men det finns naturligtvis många andra anledningar till varför så många tycker det är så roligt att träna jujutsu.
Jujutsu är allsidig, individuell och tränas i grupp. Utövaren utvecklas i sin egen takt, efter sina egna förutsättningar, vilket också gör att de flesta kan vara med på träningen avsett ålder, kön, handikapp eller sociala villkor.
I Shudokan Budoklubb tränar vi en jujutsu, som bygger på traditionella japanska kampkonster, men är en modern (gendai) jujutsu som tränas under traditionella budomässiga former och är i grunden självförsvar som i allt väsentligt är baserat på angriparens agerande, samtidigt med en fokusering på den personliga utvecklingen.
Inom Shudokan finns en stark etisk ideologi som hävdar att den egentliga meningen med budo är självutveckling och att den starkaste motståndaren du någonsin kommer att möta, är du själv.
Vår jujutsu gör inga anspråk på att vara något speciellt, eller ha någon härstamning att stödja sig på, utan är som stil ganska ny och har vuxit fram genom åren genom intensiva studier av budo i allmänhet och jujutsu i synnerhet.
Vi lägger gärna tyngdpunkten på mindfullness - personlig utveckling av kropp och sinne.
Det yttre våldet stoppas genom teknik, samtidigt som vi tränar upp koordination, smidighet och i viss mån kondition. Det inre våldet stoppas genom träningsmetoden. Vi förbättrar vår stresstålighet, uthållighet och vårt tålamod. Närvaro, uppmärksamhet och ödmjukhet utvecklas samtidigt. Vare sig vi utsätts för yttre stressfaktorer eller skapar dess inom oss själva, blir träningen ett fantastiskt redskap för att hantera den ofta konfliktfyllda vardagen.